OTOMATİK ŞANZIMAN

Firma Sloganınız !

logo
  • 0 532 136 67 65

  • vahitozyurt_25@msn.com

  • İletişim Adresimiz

  • Tortum Yolu Erzurum

  • 08:00 - 16:30

  • Pazartesi - Cumartesi

Yardıma ihtiyacın mı var ?

Bize 0 532 136 67 65 bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Hemen Arayın
HABER

OTOMATİK ŞANZIMAN

Dünyada neredeyse çoğu araba, ülkemizde ise hızla artarak çoğalan otomatik vitesli araçların %60 dan fazlası Türkiye'de yaygın bir şekilde artarak kullanılıyor. Hiçbir işlem yapmadan vitesin direk nasıl geçebildiğini otomatik şanzıman sayesinde nasıl işlem yaptığını detaylı olarak bilgilendireceğiz. Otomatik vitesli araçların en önemli özelliği otomatik şanzımanlarının bulunmasıdır. Otomatik şanzıman nedir diye düşündüyseniz, düz vitesli araçlardaki debriyajın görevini yerine getiren otomatik bir sistemdir. 

Otomatik şanzımanın en büyük özelliklerinden biri üretici firmaların en uygun hızlanma ve tork devirlerini hesaba katarak ayarladıkları vites değişim süreleri ile kullanıcı hatasından oluşabilecek sorunların en aza indirgenmesini sağlar. 

Otomatik Şanzıman İçerisinde tek yönlü kavraması (bazı şanzımanlarda çift yönlü kavrama vardır) ve damperli yayları barındıran parçalar bulunur. Ayrıca motorda şanzımanda sarsıntıyı kesen parça bulunur. Bunlara ek olarak aracı yerinden kaldıran balata , beyin ve tork konventer bulunmaktadır.

Şanzımandaki elektronik mekanizma (beyin) ile hangi zamanda vites geçişlerini yapacağını hangi zamanda yakıtı 4 çekere takıp 2 çekere takacağını ayarlar. Bu elektronik mekanizma hava durumuna göre ve sürüşe göre kendini adapte eder. Elektronik hareketi sensörler vasıtası ile mekanik harekete çevirir.

Ayrıca motordan aldığı 1kg gücü 3,5 ile 4 kg çıkaran tork konventor vardır. Tork konverter vantilatör pervanesine benzer dairesel kapaklar ve onların ortasında stator denilen küçük bir pervane ile konumlandırılmıştır. Aracın motoru çalıştığı sürece tork konverteri dönme hareketini her koşulda sürdürmektedir. Otomatik vitesli araçlarda dur – kalk yapılan durumlarda daha fazla yakıt harcanmasının sebebi budur.

Yeni şanzımanda yağ renk değişmemiş olur. Revizyon için sökülen şanzımanda yağın içi özelliğini kaybettiğinden dolayı içerinde katılaşmalar olacaktır. Otomatik araçlarda şanzıman yağı çok önemlidir. Özellikle yeni nesil araçlarda otomatik şanzıman yağı dayanıklılığı yüksek ısıya dayanıklı özelliğine sahip olmak zorundadır.

 

Şanzıman yağının kalitesi düşük olursa köpürür, köpüren yağ hidrolikte iletkenliği zorlaştırır. Vites geçişlerinde kaydırmalara sebep olur. Yağın kalitesini düşürmek için ek katkılar koyalar ve bunlarda şanzımana zarar verir. Otomatik şanzıman; motordan çok çok daha pahalı masraflar açabilir.

 

Şanzıman yağı düzgün olursa, zamanında bakımlarını periyodik olarak yapılırsa şanzıman çok daha uzun ömürlü olur ve daha az maliyetle daha uzun yıllar kullanabiliriz. Türkiye'de hava şartlarına göre şanzıman yağları ömürlük değildir.30-40 bin KM ‘de bir şanzıman yağını değiştirmek zorundayız. Şanzıman yağını değiştirmezsek şanzıman aşınır , aşınır daha sonra şanzıman revizyon ister buda size çok maliyetli olur. Ama periyodik olarak şanzıman yağını şanzıman filtresini 30-40 bin km ‘de bir değiştirirseniz hem şanzımanın içindeki zararlı maddeleri almış oluruz şanzıman içinde uzun vadede kullanma olanağımız artar.