OTOMATİK VİTES NASIL ÇALIŞIR ?

Firma Sloganınız !

logo
  • 0 532 136 67 65

  • vahitozyurt_25@msn.com

  • İletişim Adresimiz

  • Tortum Yolu Erzurum

  • 08:00 - 16:30

  • Pazartesi - Cumartesi

Yardıma ihtiyacın mı var ?

Bize 0 532 136 67 65 bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Hemen Arayın
HABER

OTOMATİK VİTES NEDİR ?

Araba tarihi açısından oldukça önemli bir km taşıdır otomatik vites kutusu. İlk otomatik vitesli araba 1958 yılında DAF markası tarafından üretilmiştir. Otomatik vitesli araba, kullanım açısından oldukça keyifli ve konforludur. Otomatik vitesli otomobillerin avantajları ve dezavantajları vardır. Avantajları aslında daha çoktur. Neden derseniz,trafikte vites değiştirme yokuşlarda geri kaydırma veya uzun yolda vites değiştirme gibi işleri yapmazsınız. Bu zaten başlı başına büyük kolaylık sağlamaktadır. Günümüzdeki otomatik vites arabalar, oldukça geliştirilmiş ve teknoloji açısından da belli yerlere gelmiştir. Tam otomatik vitesli araçlarda, neredeyse vites geçişleri hiç hissetmezsiniz. Bu vites kutusuna sahip olan arabalar, manuel vitesli arabalara göre daha pahalıdır. 2.el araba alım satım piyasasında da oldukça rağbet gören otomatik vitesli araçlar, bayan sürücüler tarafından da çok daha fazla tercih edilmektedir. Otomatik vitesli otomobiller kendi içlerinde ikiye ayrılır.


1.) Otomatik Vites


Tam otomatik vites kutusuna sahip olan araçların bir çoğu yokuşlarda geri kaydırma yapmadığından tercih edilmektedir. Vites geçişleri çok hassastır ve çoğu araçlarda yolda giderken viteslerin değiştiğini hissetmezsiniz bile. Siz arabayı kullanırken sadece gaz ve frenle ilgilenirsiniz. Tabi kullandığınız aracın markasına göre otomatik vites kutusu değişkenlik gösterebilir. Otomatik vites konusunda japon,alman ve amerikan markaları diğer araba markalarına göre oldukça başarılı ve sağlamdır. Fransız gurubu otomatik vites konusunda diğer guruplara göre daha geridedir. Otomatik şanzımanları daha çabuk arıza yapmakta. Fransız araç üreticileri yeni nesil geliştirdikleri şanzımanlarla bu olumsuz durumları daha aza çekmeyi başardılar. Otomatik vitesli arabalar, manuel vitesli arabalara göre daha fazla yakıt tükettikleri de bir diğer gerçektir. Artık insanlar hem otomatik  hem de dizel motorlu araçları tercih etmektedirler. Fakat hem tam otomatik vites hem de dizel araba alt ve orta segment gurubu için oldukça az üretilmektedir. Fiyatı ise oldukça pahalıdır. Bir aracın tam otomatik vitesli olduğunu nasıl anlarız diye soranlar için ise şu cevabı verelim. Tam otomatik vites kutusuna sahip olan araçların Vites kolunun bulunduğu konsolda sıra ile ( P – R – N – D ) gibi seçeneklerin olması gerekiyor.


2.) Yarı Otomatik Vites


Yarı otomatik vites ise otomobil üreticileri tarafından tam otomatik vitese göre daha fazla üretilmektedir. Maliyet bakımından daha ucuz olmasından dolayı tercih sebebidir. Aslından yarı otomatik vites ile manuel vites kutusu aynıdır. İkisinde de baskı balata sistemi kullanılmaktadır. Manuel viteste siz yukardan debriyaja basıp vites değiştirirken, yarı otomatik viteste ise bu işlemi 2 adet vites robotu yapar. Sonuç itibari ile siz debriyaja basmamış oluyorsunuz ve vites değiştirmekle uğraşmıyorsunuz. Yarı otomatik vitesli araçlarda Vites geçişlerini otomatik vitesli araçlara göre daha fazla  hissedersiniz nasıl mı ? aracınız vites değişimi anında ön tarafı öne doğru hafif bir yığılma yapar ve vites değiştiğini çok net bir şekilde size hissettirir. Yarı otomatik vitesli arabalarda yokuşlarda ve rampalarda geri kaydırma yapar. Araba Firmaları bunun önüne geçebilmek için yokuş kalkış desteği sistemini geliştirdiler. (Hill Holder) Siz kalkış yapabilmek için frenden ayağınızı çekseniz bile aracınız bir kaç saniye geri kaydırma yapmayarak yokuşlarda ve rampalarda sorunsuz bir şekilde kalkış yapmanıza olanak sağlıyor. Böylece bu sorunda giderilmiş oluyor. Bir aracın yarı otomatik vitesli olup olmadığını nasıl anlarız diye soranlar için biraz karmaşık bir durum olsada şu şekilde anlayabilirsiniz : Vites kolunun olduğu konsolda veya vites kolu üzerinde sadece ( R – N – A ) harflerini görüyorsanız o araç yarı otomatik vites kutusuna sahiptir.