OTOMATİK ŞANZIMAN NASIL ÇALIŞIR ?

Firma Sloganınız !

logo
  • 0 532 136 67 65

  • vahitozyurt_25@msn.com

  • İletişim Adresimiz

  • Tortum Yolu Erzurum

  • 08:00 - 16:30

  • Pazartesi - Cumartesi

Yardıma ihtiyacın mı var ?

Bize 0 532 136 67 65 bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Hemen Arayın
HABER

OTOMATİK ŞANZIMAN NASIL ÇALIŞIR ?

Avrupa’da neredeyse çoğu araba, ülkemizde ise hızla artarak çoğalan otomatik vitesli araçların, hiçbir işlem yapmadan direk nasıl geçebildiğini bu yazımızda açıklamaya çalıştık. Otomatik vitesli araçların en önemli özelliği otomatik şanzımanlarının bulunmasıdır. Otomatik şanzıman nedir diye düşündüyseniz, düz vitesli araçlardaki debriyajın görevini yerine getiren bir sistemdir.


Bu sistem sayesinde siz hiçbir şey yapmanıza gerek kalmadan aracınızın hareket etmesi için gerekli vites manevralarını araç kendi kendine gerçekleştirecektir. Otomatik vitesli araçların kullanımı bu yüzden oldukça kolaydır. Otomatik şanzıman birden fazla sistemi içinde barındıran parçalar bütünüdür.

Genel itibariyle otomatik şanzıman sizin yerinize vites değiştiren bir vites kutusu görevi yapmaktadır. Tek farkı bu vites kutusunu sizin kontrol etmiyor oluşunuzdur. Bu özel vites geçişleri saymazsak Debriyaj bulunmadığı için bu sistem daha farklı işlemektedir. Sistemin işleyebilmesi için şanzımanın içindeki parçaların oldukça uyumlu çalışması gerekmektedir.


Otomatik Şanzıman İçerisinde Neler Bulunur?


Tribün (Tork konverter),

Servo,

Hidrolik sistem,

Vites,

Yağ pompası kademeleri,

Diferansiyel,

Solenoid (selenoid),

Planet dişli sistemi,

Otomatik şanzıman beyinleri ( Hidrolik ya da Elektronik) s


Saclar ve balata takımları,


Sübap, soğutucu ve şanzıman yağı gibi parçalar bulunmaktadır.


Otomatik şanzıman sayesinde vites geçişlerindeki sürelerin en aza indirgenmesi amaçlanmıştır. Manuel vitesli araçlarda debriyajla motorun gücü tekerleklere verilirken otomatik vitesli araçlarda bu sistem tork konverteri sayesinde gerçekleşmektedir.

İçerisindeki mekanizma ile debriyaj kullanmadan motorun gücünü doğru zamanlama ile tekerleklere vermektedir. Bu mekanizma sürekli bir tork dönüşümü yapan yağ mekanizmasıdır. Tork dönüşümdeki değişimle birlikte motorun tekerleklere yani araca verdiği güç ve şiddette değişmektedir. Bununla birlikte de araç yavaşlamakta ya da hızlanmaktadır.